Névadónk

 

1

TAKÁCS JENŐ - MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ,
BURGENLANDI ZENESZERZŐ

 

 

 

 
2Takács Jenő 1902-ben született Cínfalván, Soprontól 10 kilométerre. 1926-ban fejezi be zongoraművészi, és zeneszerzési tanulmányait a Bécsi Zeneakadémián. Személyes kapcsolatot ápol Bartók Bélával, műveit világszerte népszerűsíti hangversenyein. 1927-32 A Kairói Konzervatórium zongoratanára. 1932-34 A Manilai Egyetem (Fülöp-szigetek) zongora és zeneszerzés professzora. 1934-37 Ismét a Kairói Konzervatórium tanára 1939-48 A „magyar évek”. Tanít a Szombathelyi Zeneiskolában, majd a Pécsi Konzervatórium igazgatója. A magyar históriás dallamok, a népzene feldolgozása életművének meghatározó része.

 

 

 

 

 

 

3


1949-52 Koncertek Európában, Amerikában. 1952-70 A Cincinnati egyetem (USA, Ohio állam) zongora és zeneszerzés professzora. 1970-2005 Visszatér szülőfalujába, 95 éves koráig aktív zeneszerző, kapcsolatot tart fent négy világrész művészeivel. Alkotói, előadóművészi és emberi nagyságát, mintegy 120 opuszt tartalmazó életművét számos rangos állami kitüntetéssel (Ausztria, Magyarország, USA) és szakmai díjjal ismerik el. A kiemelkedően hosszú életút a 104. évben ér véget szülőföldjén, szellemi hazájában, a magyar-osztrák határvidéken. 

 

 

 

 

 

4

 

Kapcsolatunk Takács Jenővel.

A magyar évek során szakmai látogatás Szentgotthárdon.1991 - személyes találkozás Takács Jenővel, a zeneszerző zenekari sorozatot komponál „Jennersdorfer Musik” címmel a Rábavölgyi Vonószenekarnak.

 

 

 

 

 

5

 

A zeneiskola pedagógusai rendszeresen látogatják az idős mestert otthonában. 1999 szeptemberében iskolánk felveszi a „Takács Jenő Zeneiskola” neve2002-ben, Takács Jenő 100. születésnapján tanulóink otthonában köszöntik a zeneszerzőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62003-ban a Takács Jenő Zeneiskola koncertsorozatot szervez, és az életművet, munkásságot bemutató könyvet ad ki az Európai Közösség támogatásával.

 

 

 

 

 

 

 

 Iskolánk a jövőben is felvállalja Takács Jenő életművének népszerűsítését. Tesszük ezt örömmel, hiszen Bartókhoz, Kodályhoz hasonlóan névadó zeneszerzőnk is kiváló pedagógiai műveket írt az ifjúság számára.

 

Névadó zeneszerzőnk közbenjárására a zeneiskola kottatára a teljes Takács életművel rendelkezik.