Zene világnapja 2017

Kategória: Archívum


Október elseje 1975 óta a zene világnapja, amit Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünnepelünk. Ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeztek.
Iskolánk növendékei 2017. október 2-án a Refektóriumban adtak koncertet a jeles nap alkalmából. A zongora, hegedű, cselló, fuvola és furulya szakos növendékek muzsikája Páliné Herczeg Anita zongorakíséretével méltán váltott ki elismerést a majdnem teltházas hangversenyen.
A koncertet azonban nem csak a zene világnapja alkalmából szerveztük meg, hanem Takács Jenő születésének 115. évfordulója alkalmából is. Névadó zeneszerzőnk számtalan művét a gyerekek számára írta, melyek közül a hangversenyen több is felcsendült növendékeink előadásában.
A szépszámú közönség előtt lezajlott koncert a Rábavölgyi Vonószenekar műsorával fejeződött be. Takács Jenő 1991-ben jennersdorfi látogatása emlékére írta meg a Jennersdorfer Musik című művét a jennersdorfi és szentgotthárdi közös vonószenekar számára. A hangverseny befejezéseként ebből a sorozatból szólaltattak meg a gyerekek két tételt Bene Krisztina vezényletével.
Következő növendékhangversenyünk 2017. október 24-én kedden 17 órakor kezdődik a zeneiskola nagytermében.

tovább a galériába>>

Tanári Hangverseny - 2017. március 29.

Kategória: Archívum

 

 

50 Tanári hangverseny - Az elmúlt évek leglátogatottabb tanári koncertjére került sor március 29-én a Refektóriumban.

A későn érkezők már nem találtak ülőhelyet a zsúfolásig megtelt teremben. Nagy öröm volt számunkra, hogy a közönség soraiban rengeteg zeneiskolás  gyermek és kisebb testvéreik is meghallgatták a koncertet. A műsor a barokktól egészen a kortárs könnyűzenéig sokféle műfajt ölelt fel. A teljesség igénye nélkül néhány elhangzott mű: Telemann 5. kánon szonátájának 1. tétele  furulyán és fuvolán, Vivaldi: a-moll koncertjének 1. tétele cselló és tuba szólókkal, Schubert: Esz-dúr triójának 3. tétele, Boarisch tánc, Lavignac: Galoppja 8 kézre. A hangversenyt a tanárok közös produkciója zárta, amelyben könnyed hangvételű kórusműveket énekeltek.

A koncerten adományokat gyűjtöttünk a gyermekek tanítását segítő eszközök beszerzésére, melyeket hálásan köszönünk. Reméljük, hogy a következő hangversenyeken is újból ilyen szép számú közönséget köszönthetünk!

 

 

 

tovább a képekhez-->

Zenetábor 2017. Badacsonytomaj

Kategória: Archívum


Szerintem a szülők nem is sejtik, hogy mennyi új élményt, barátot, és persze nem utolsó sorban zenei, művészeti tapasztalatot szerezhet gyermekük ebben az egy hétben, ameddig a tábor tart. Egy hét, mégis annyira gyorsan eltelt idén is. Mintha csak tegnap szálltunk volna fel a buszra a helyünket keresve, vagy értünk volna a Tatay Sándor Általános Iskolába, Badacsonytomajra. Vagy az a bizonyos első éjszaka, amikor a „nagylányos” szoba tagjaival futottam éjfélkor az iskola udvarán. Akkor még csak szobatársak voltak. Azóta szinte legjobb barátnők.
Aztán hadd meséljek a közös strandolásokról, amikor kicsiket bevonva próbáltunk egyre nagyobb „embertornyokat” építeni a Balatonban. Vagy az esti Ki nyer ma? feladatokról, amikor csapatonként egy népdalt kellett tábori környezetbe átírni, majd előadni. Szerintem nem kell mondanom, hogy aznap este is fantasztikusan jó hangulat volt. Tanárok és diákok egyszerre nevettek a viccesnél viccesebb alkotásokon. Hát, igen. Ezek miatt az élmények miatt maradnak felejthetetlenek a táborok.
De természetesen nem csak a szórakozásról szólt, a kemény, és szó szerint izzasztó próbák sem maradhattak el. Illetve sokat tanultunk is az idén. És nem csak zeneileg, hanem talán elmondhatom, hogy emberileg is. Néhányan a felelősségvállalásról, néhányan a megértésről, a türelemről. Hogy néha muszáj betartani azokat a bizonyos szabályokat, és időben lefeküdni, hogyha szombat este, mint középiskolások Badacsonyba szeretnénk menni.
Aztán persze jött a vasárnap, amire egész héten készültünk, a záró koncert. Felléptek az énekkarosok, a vonósok és a fúvósok, majd egy közös, eredeti dallal zártunk, amiben megemlítettük a lódarazsakat, a néha eltúlzott kockulást, és persze azt, hogy a zene a mi életünk. Az együtt zenélés a mi életünk. Hogy a zenetábor nem csak egy tábor, hanem egy szó a zenére, a barátságra, a szeretetre és a családra.

Brassai Katalin Anna
2017. augusztus 28.

Országos Koncz János hegedűverseny területi válogató 2016.

Kategória: Archívum

Az Országos Koncz János hegedűverseny területi válogatóján 2016 októóber 17-én részt vett Páli Borka (II korcsoport), és Kövesdi Anna Róza (III. korcsoport), mindketten nagyon szépen szerepeltek. Kövesdi Anna Róza továbbjutott az Országos verseny döntőjébe, amely Szombathelyen, 2016 december 2-4 között kerül megrendezésre.